De 6 regels van de Deense lichtfilosofie

Hoe een ruimte te ontwerpen, én een atmosfeer te creëren, louter en alleen met licht?
Louis Poulsen toont ons de 6 regels van de Deense lichtfilosofie …

Het juiste licht speelt een belangrijke rol. Of het nu gaat over een etentje met familie of vrienden in de eetkamer, om ontspanning met een goed boek in de woonkamer of over het uitoefenen van een hobby in de studeerkamer. Goed licht is belangrijk. Zeker ook in Denemarken, dat lange en donkere winters kent.

Zegt het Deense woord hygge u iets? Hygge betekent zoveel als een gezellige sfeer waarin je kunt genieten van het goede leven en de kleine momenten met je dierbaren. Licht speelt hier een zeer belangrijke rol! Louis Poulsen zette voor ons een aantal basisregels voor verlichting op een rijtje. Laten we even ons licht opsteken …

1. VERBLINDING

Verblinding is het grootste obstakel voor goede verlichting. Door verblinding worden onze kijkervaring verstoord en kunnen we niet meer helder zien. Wanneer we een lamp aanschaffen, moeten we ervoor zorgen dat de lichtbron niet zichtbaar is of dat hij afgeschermd is, zodat er geen verblinding kan zijn.

2. ALGEMENE VERLICHTING VS. ZONEVERLICHTING

We maken een onderscheid tussen twee soorten verlichting. Ten eerste is er algemene verlichting, die verdeeld wordt over een groot deel van de ruimte. Ten tweede is er zoneverlichting die specifieke delen van een ruimte verlicht. Klassieke voorbeelden van zoneverlichting zijn de lamp boven de eettafel of de staande lamp in de leeshoek. Als u deze twee soorten verlichting samen gebruikt, lijkt de kamer ruimtelijker en ontstaat er een ontspannen sfeer. Met slechts één lamp centraal in de kamer is het nauwelijks mogelijk om dit gevoel op te roepen. Conclusie? We hebben dus meerdere lichtbronnen nodig.

3. EILANDJES VAN LICHT

Typisch voor de Deense interieurs is het concept van lichteilanden. Deze worden gecreëerd door het gebruik van meerdere lichtbronnen. Louis Poulsen adviseert maar liefst 5 lichtbronnen in eenzelfde kamer. Een deel van het licht is ‘nodig’ licht, bijvoorbeeld om te lezen. Andere lichtbronnen worden dan weer gebruikt om accenten te leggen. Op deze manier opent de ruimte zich en creëert men gezelligheid. Bovendien gaat het niet per se alleen over verlichting, ook kaarsen of een open haard zorgen mee voor de juiste atmosfeer! Een combinatie van lichten die meteen zorgen voor het ‘hygge’-gevoel zijn: een hanglamp boven de eettafel, een staande lamp naast de bank, een tafellamp op de vensterbank en een kaars op de salontafel. Kunnen we zelf ook eens uittesten, toch?

4. LICHT EN SCHADUW

Wees niet bang om sommige delen van een kamer onverlicht te laten. Licht moet in de eerste plaats worden gebruikt waar het nodig is. Andere delen kunnen volledig onverlicht blijven. Het spel van licht en schaduw creëert spanning en contrast in een ruimte.

5. LICHTVERDELING

Let ook op de verdelingseigenschappen van de lampen. Een combinatie van neerwaarts licht (licht op een tafel of op een vloeroppervlak), opwaarts licht (naar het plafond) of zijlicht (naar het de muur toe) is ideaal. Hierdoor worden meerdere verlichte zones in een ruimte gecreëerd en krijgt de ruimte diepte. Daarnaast kan dimlicht ook heel wat sfeer teweeg brengen.

6. LICHTBRONNEN

De keuze van de juiste lichtbron is ten slotte van cruciaal belang. Zelfs de mooiste designlamp zal geen goed licht geven als u de verkeerde lichtbron gebruikt. Daarom is het goed om verschillende lichtbronnen te testen. Voor privégebruik in woonruimtes is het best om warm licht (2700K) te gebruiken. Voor werkruimtes is het dan weer beter om met kouder licht (vanaf 3000K) te werken.

Nog meer inspiratie nodig? Of wil je graag de verlichting van Louis Poulsen in het echt bewonderen?
Kom dan eens langs in onze showroom voor een kijkje!